Teamcoaching

Sinds mensenheugenis lopen zorgteams soms vast in de samenwerking. Met het nieuwe Kwaliteitskader is dit niet veranderd. Sterker nog, een veranderproces kan extra druk op een team leggen. Uiteindelijk zorgen de uitgangspunten in het Kwaliteitskader er naar mijn idee wel voor dat samenwerken in een team soepeler kan gaan. Aan de slag om het team weer op de rit te krijgen dus!

Het vastlopen van een team kan meerdere oorzaken hebben en is vaak een combinatie van problemen. Meer hierover lees je op de pagina Zorgen over mijn Zorgteams. Een van de eerste dingen die ik doe als ik een team binnenkom is vragen stellen en observeren. Ik kijk en praat veel met de medewerkers in het team om zo mijn analyse van ‘het gedoe’ te maken. Als ik die analyse gemaakt en met het team besproken heb kunnen we gaan kijken naar wat het team kan helpen om uit het gedoe te komen . Een aantal onderwerpen waarbij teamcoaching helpend kan zijn:

Samenwerken

Het klinkt voor de hand liggend, maar voor de kwaliteit van zorg is een goede samenwerking essentieel. ‘Gedoe’ in een team gaat vaak over de samenwerking. Dit kan komen omdat de taakverdeling niet helder is. Door vragen te stellen help ik het team om met elkaar te analyseren wat maakt dat het mis gaat. Worden alle kwaliteiten in het team benut? Worden de beschikbare uren optimaal benut? Doet iedereen dat waar hij of zij het best voor is opgeleid? Door met elkaar te onderzoeken waar het schuurt is het team in staat om samen een weg uit het gedoe te vinden.  

 

Oplossingsgericht werken

Veel zorgteams werken tegenwoordig zelfsturend of zelforganiserend. Met elkaar zijn ze verantwoordelijk voor de kwaliteit en de continuïteit van de zorg. 

Oplossingsgericht werken is een praktische methode die het team helpt om tot besluitvorming en afspraken te komen: door de focus te houden op wat er wel kan in plaats van wat er niet kan blijft er een positieve flow binnen het team. En dat helpt hen weer om met elkaar de persoonsgerichte zorg te leveren.

Besluiten nemen

Nog zo een die nauw samenhangt met het zelfsturend werken van zorgteams. Veel teams en medewerkers zijn nog niet gewend aan het met elkaar nemen van besluiten, het verantwoorden van die besluiten en het inzien van de gevolgen van een besluit. Het nemen van besluiten is het afwegen van de opties, kijken naar de mogelijkheden die je hebt en daar de beste keuzes in maken. Ik help teams en medewerkers dit proces onder de knie te krijgen.

 

Verantwoordelijkheid nemen

Met zelfstandigheid komt ook verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheden moeten binnen een team, waar iedereen gelijkwaardig is, genomen en gedragen worden. Een nieuwe gewaarwording voor veel teams. Hoe ga je met de druk om en hoe stel je ook grenzen aan je verantwoordelijkheden?

Processen op orde 

Als teams zelfstandig te werk gaan, betekent dit ook dat er werkzaamheden bij komen die misschien niet direct met de daadwerkelijke zorgverlening te maken hebben. Je kunt dan denken aan het invullen van het rooster, dossiers op orde krijgen en houden of methodisch werken. Als deze processen niet op orde zijn nemen ze veel tijd en negatieve energie in beslag. We nemen ze dus tijdens de coaching altijd onder de loep. 

Wil je aan de slag?

Laten we dan snel afspreken om een plan van aanpak voor jouw zorgteam of instelling uit te werken. Bel mij op 06 83970475 of laat hier een berichtje achter.