Leiderschapsprogramma voor
leidinggevenden in de zorg

Ben je leidinggevende in de zorg en wil je dit voorjaar met gelijkgestemde leren wat er nodig is om je team (weer) in beweging te krijgen? Om het gedoe in je team of organisatie te managen?

Doe mee en ontdek wat jij kunt doen om de dynamieken te doorbreken die de echte veradering in de weg te staan.


Ook zo klaar met al die veranderingen die eigenlijk niet zoveel veranderen?
Anders Werken, Anders Roosteren, Zorg voor Morgen, Zinnige Zorg, Uitkomstgerichte Zorg, Passende Zorg.

Het is helder: de zorg moet anders. Iedere organisatie in de zorg is op zoek naar een manier om de zorg te borgen. Verandertrajecten vind je iedere zorgorganisatie.

Hoeveel verandert er echt? En voor hoelang?

Verandering borgen in je organisatie of team. Het lijkt bijna onmogelijk. Maar het kan. Zelfs in deze tijd met krapte op de arbeidsmarkt, torenhoog, verzuim, alle broodnodige veranderingen en overbelaste medewerkers.

Klinkt te mooi om waar te zijn?

Dat snap ik. Want waarschijnlijk spelen er ook binnen jouw organisatie een aantal van de volgende zaken:

 • Hoge verzuimcijfers. Medewerkers die uitvallen vanwege teveel stress of een te hoge werkdruk. 
 • Formatie tekort en openstaande vacatures door vertrek van medewerkers en een krappe arbeidsmarkt.
 • De financiële kraan wordt steeds verder dicht gedraaid. De uitdaging om kostendekkend te werken is groot. Minder uren inzetten is geen optie. Je medewerkers lopen nu al op hun tandvlees.
 • Medewerkers die zich niet gehoord en gezien voelen. Wat je ook doet of bedenkt om hier verandering in te brengen, het is niet genoeg. Successen vieren, vitaliteitsprogramma’s of een leuke attentie met Valentijnsdag of voor de zomervakantie,. Het lijkt niet te helpen. 
 • Hoge zorgzwaarte en onbegrepen gedrag zorgen voor veel stress onder de medewerkers. Het komt steeds vaker voor dat je extra uren of meerzorg in moet zetten om ervoor te zorgen dat de werkdruk hanteerbaar blijft. 
   

Herkenbaar? 

Dan is dit programma iets voor jou. 

We gaan 3x 2 dagen kijken naar jouw rol in de verandering. 
Je leert hoe je het gedoe wat nu eenmaal hoort bij een verandering kunt managen. 

Met een groep van minmaal 6 en maximaal 10 deelnemers. Zodat er voor iedereen voldoende aandacht is om eigen casussen in te brengen. 

Het programma bestaat uit 3x 2 dagen training (incl. overnachting) en 2 individuele coaching gesprekken. 

Tijdens de tweedaagse bijeenkomsten is er alle ruimte om praktisch te oefenen met nieuwe leiderschapsvaardigheden. 
Tussen de bijeenkomsten door breng je het geleerde in de praktijk. 
In september is er een terugkomdag. 

Je leert hoe je beweging in je teams kunt faciliteren. Op een manier die bij jouw past. Waar jij je goed bij voelt. 

Je leert nieuwe vaardigheden aan de hand van praktische theorie. Er is ruimte om in alle rust te oefenen en te reflecteren. Tijdens de 2-daagse is er ook tijd om te ontspannen, lekker te eten en plezier te maken. 

De focus tijdens dit programma ligt op jou en je rol als leidinggevende

Dat is misschien even wennen. 
Als leidinggevende ben jij waarschijnlijk niet gewend om jezelf op de eerste plaats te zetten. 
Op je werk gaan je teams en/of de afdelingen altijd voor. 
Thuis ben je druk met je gezin, vrienden en sociale contacten. 

Daardoor blijft er weinig tijd over om eens even echt stil te staan. Te bedenken wat je anders zou kunnen doen. Met als gevolg dat je blijft doen wat je altijd doet. Wat dan weer maakt dat er niet zo heel veel verandert. En het gedoe niet minder wordt. 

Tijdens dit programma ga je ontdekken dat dat gedoe er niet voor niets is. 
Het wil duidelijk maken dat het systeem onder druk staat. Aan jou de taak om daar iets aan te doen. 
 

Hoe?

Tijdens de 2-daagse bijeenkomsten ga je leren om die signalen te herkennen én je leert hoe je deze signalen kunt gebruiken om beweging te creëren. Om verantwoordelijkheid te nemen én te delen. 

We dagen je uit om je grenzen op te zoeken én om deze aan te geven. Zodat je jouw medewerkers door de transitie heen kunt loodsen en het gedoe kunt managen. 

Dit programma wordt begeleid door:

Debby Tol en Marjolein Druijts

Wie is Debby?

Dat de manier waarop er zorg geleverd wordt anders moet is voor iedereen helder. Om met elkaar de zorg te borgen moet het roer om. 

Hoe dan? 

Die vraag stel ik mezelf regelmatig. 
Voor mij begint het bij de manier waarop we leidinggeven aan onszelf, organisaties en teams. 

Wanneer we van teams vragen om anders te werken, kan het niet anders dan dat daar ook een andere manier van leidinggeven bij hoort. 

Ik geloof dat verandering alleen niet voldoende is. 
Om het echt anders te gaan doen is er een transitie nodig. Het gaat niet alleen over het veranderen van de processen en systemen, maar ook over het veranderen van het gedrag van de mensen in de organisatie. 

Veranderen van het gedrag in een organisatie begint bij de leidinggevende. Leidinggeven gaat voor mij over helderheid geven, transparant en mild zijn. Ook wanneer de boodschap pijnlijk is. Ook wanneer het even niet zo gemakkelijk gaat. Eerlijk zijn over wat je beweegt, waarom je doet wat je doet.

Veranderen doet altijd ergens pijn en heeft een prijs. Daar wind ik geen doekjes om. 
Door daar eerlijk over te zijn wordt het makkelijker. Voor jezelf en voor anderen. 

Wat ik je leer is hoe je dat doet op een manier die bij je past en die voor je werkt. Zodat jij kunt helpen om beweging te krijgen daar waar het (even) vastzit. 

Mijn carrière begon in 1985 als leerling in de zorg en heeft zich ontwikkeld door verschillende functies, waaronder managementposities in de gezondheidszorg. In de afgelopen tien jaar heb ik mijn eigen benadering van leiderschap ontwikkeld, die ik tijdens dit programma met jou wil delen.

Ik geloof in helderheid, transparantie en eerlijkheid, zelfs als veranderingen pijnlijk zijn. Mijn doel is om jou te leren hoe je authentiek leiderschap kunt uitoefenen dat past bij wie je bent, zodat je in staat bent om waardevolle veranderingen te realiseren in de zorgsector.

Sinds 2014 ondersteun ik organisaties en teams in de zorg vanuit mijn eigen bedrijf als trainer, coach, adviseur en interimmanager. In de verschillende organisaties waarin ik mijn opdrachten mocht doen kwam ik alle soorten van leidinggeven of juist geen leidinggeven tegen. Van top down tot compleet zelfsturend. Ik heb het allemaal meegemaakt en ervaren wat werkt en wat niet werkt. 
 
Tijdens dit programma deel ik mijn ervaringen en inzichten uit verschillende opleidingen met je. Zodat jij je eigen persoonlijke kracht leert kennen om op een authentieke manier leiding te geven waardoor er een waardevolle verandering kan ontstaan. 

Wie is Marjolein?

Als kind wist ik al zeker: ik word verpleegkundige. 

Na het afronden van mijn opleiding A verpleegkundige in 1998 heb ik verschillende functies en rollen gewerkt in diverse takken van de gezondheidszorg. Na al deze mooie ervaringen startte ik in 2012 als teamleider van een verpleegafdeling in het ziekenhuis. Omdat mijn behoefte om meer kennis van bedrijfsvoering en management groter werd ben ik bedrijfskunde gaan studeren. Een hele waardevolle studie. En toch bracht die me niet waar ik de verandering kon ervaren én het verschil kon maken. 

Na een poosje zoekende geweest te zijn met wat ik wilde ben ik gestart een persoonlijke ontwikkeling reis. Door het maken van deze keuze werd het zaadje gepland voor het nemen van leiderschap. Voor mij als persoon. In verschillende leervormen en studies kreeg ik de aanvulling waar ik naar op zoek was. Zo kon ik eindelijk de mensen achter de processen begeleiden in het nemen van hun eigen verantwoordelijkheid op alle lagen van de organisatie. 

Sindsdien begeleid ik individuen, teams en organisaties in veranderprocessen. Wat ik vaak tegenkom in teams en organisaties is dat er gereageerd wordt op het ‘gedoe’ in teams. Ze houden zich niet aan afspraken, ze nemen geen verantwoordelijkheid. Er is onderling gedoe. Wanneer er maar genoeg gedoe is wordt er meestal iemand ingehuurd om dit te fixen.

Het klopt dat je met communicatie, teamscans, methodes en modellen iets kunt bereiken. De vraag die ik dan vaak stel. Komt het nu tot een echte verandering? Waar ik in geloof is dat hier een kans ligt voor leidinggevenden. Door de kracht van leidinggeven volledig te benutten kunnen individuen en teams in organisaties bijdragen aan de nodige en waardevolle verandering die nodig is in zorgland. En dat doen we samen.

Voor wie is dit leiderschapsprogramma? 

Dit programma is voor leidinggevende die: 

 • Een aantal jaar ervaring (minimaal 3 jaar) hebben met leidinggeven in de zorg
 • Echt iets bij willen dragen aan de transitie waarin de zorg zich op dit moment bevindt 
 • Willen leren hoe je beweging krijgt in situaties die vastzitten
 • Bereid zijn om kritisch naar hun eigen manier van leidinggeven te kijken
 • Tijd willen maken om stil te staan om verder te komen

Programma

 • 3x 2-daagse (incl. overnachting) start in maart 2024
 • De trainingsdagen zijn op donderdag en vrijdag.
 • We starten om 9.00 uur en werken door tot 17.00 uur. Tussen 12.30 en 13.30 is het tijd voor lunch en ontspanning. In de middag is het programma van 13.30 tot 17.00 uur . Op donderdag is er na het diner van 19.00 tot 21.00 uur nog een avondprogramma. Op vrijdag nemen we om 16.00 uur afscheid van elkaar. 
 • 2 individuele coaching sessies van een uur
 • Een jaar lang 1x per maand online APK-sessie van 1 uur 

Omdat de groep bestaat uit gelijkgestemde leidinggevende in de zorg die net als jij voelen dat leidinggeven in deze tijd om andere vaardigheden vraagt, is een half woord voldoende om elkaar te begrijpen. Er is bewust gekozen voor twee daagse trainingen incl. overnachting. Dat geeft je de gelegenheid om je echt even los te maken van de waan van de dag en je aandacht op jezelf te richten. 

Je gaat bewust en onbewust nieuwe vaardigheden aanleren. Tijdens de training ontdek je niet alleen wat jouw unieke stijl van leidinggeven is, maar leer je ook je eigen persoonlijke kracht kennen.
 

Wat gaan we doen? 

Om organisaties en de mensen in die organisatie optimaal te kunnen leiden is een andere manier van leidinggeven nodig. Het vraagt om niet alleen aandacht te hebben voor de systemen, processen, protocollen en werkbeschrijvingen. Dat is in de meeste gevallen dik in orde. Maar niet voldoende. 

Wat vaak vergeten wordt is aandacht hebben voor de gedragskant van de verandering. Pas wanneer ook daar iets in verandert is er sprake van een transitie. 

Wat jij gaat leren is hoe je dat doet. 

Die manier van leidinggeven is anders dan wat medewerkers gewend zijn. Het vraagt van jou dat je in staat bent om medewerkers mee te nemen en laat zien wat er nodig is. We leren je anders te kijken. Vragen te stellen die zorgen voor beweging. Verantwoordelijkheid te nemen en te delen. Te coachen waar het kan en te sturen waar het moet. 
Jij gaat ontdekken wat daarin bij je past en daarmee oefenen. 

Het is belangrijk dat jouw manier van leidinggeven klopt met je persoonlijkheid. Dat het goed voelt. Dat het echt is. Want dan kun je het volhouden. Ook wanneer de druk oploopt en het allemaal even minder makkelijk gaat. 

Coaching sessies

Tijdens dit programma heb je een 2x een 1 op 1 coaching gesprek. Deze plannen we in overleg in. We bespreken waar je tegenaan loopt en je kunt alle vragen stellen die je hebt. 

Online APK sessies

Omdat niets zo moeilijk is als het veranderen van je gedrag, verzorg ik 1x per maand een online APK-sessie van een uur. 

Tijdens deze sessies ontmoet je je groepsgenoten weer en bespreek je met elkaar waar je staat, wat goed gaat en waar het beter kan. 
Er is ruimte voor het inbrengen van casussen en je kunt alle vragen stellen die je hebt. 

De investering die dit programma vraagt is €3950,- (excl. BTW). 

Dit is inclusief: 

 • 12 dagdelen en 3 avonden training op een inspirerende locatie (incl. koffie, thee, fris, versnaperingen)
 • 3 overnachtingen (incl. lunch, diner & ontbijt)
 • 2 individuele coaching sessies 
 • 10x meedoen aan de online APK-sessies.
   

Praktisch

Trainingsdata 2024
18 & 19 april
23 & 24 mei
20 & 21 juni 

Locatie
De training vindt plaats op een 'hemelse' locatie in Den Bosch. Goed bereikbaar per openbaar vervoer.

Terugkomdag
September (wordt tijdens de training met elkaar gepland)

APK-sessies
Nog te plannen

Coachgesprekken
In overleg 

Denk je erover om mee te doen? 

Dat zou ik echt geweldig vinden! Maar ik kan me voorstellen dat je vragen hebt over het programma, wilt weten of deze reis en dit programma iets voor je is en wilt checken of het bij je past. 

Neem dan gerust contact met me op zodat we een telefonische afspraak kunnen maken. Ik beantwoord graag al je vragen. Wanneer uit dit gesprek blijkt dat dit programma niet bij je past zal ik je dat eerlijk vertellen. Natuurlijk verplicht dit gesprek je tot niets.

Om ervoor te zorgen dat jij het maximale uit dit programma kunt halen is het belangrijk dat de groep bestaat uit gelijkgestemde. We een intensief traject aan met elkaar. Daarom heb ik met iedereen die mee wil doen persoonlijk (online) contact. 

Ga je mee?

Stuur een mail naar info@debbytol.nl, bel of app naar 06 - 83970475 of vul het formulier op deze pagina in. 

Na ontvangst van je mail plannen we een afspraak via Zoom of telefonisch. Hebben we na dit gesprek beide het gevoel dat dit programma bij je past en je gaat helpen bij de uitdagingen waar jij voor staat én pas je in de groep dan ben je van harte welkom! 

Natuurlijk hoef je dan niet direct te beslissen, maar krijg je rustig de tijd om na te denken of je deze uitdaging echt aan wilt gaan.

Wanneer je besluit om dat te doen stuur ik je alle benodigde informatie. 

Er kunnen in totaal maximaal 10 deelnemers meedoen. De training wordt gegeven door mijzelf en door Marjolein Druijts. 

Ik hoop je binnenkort te spreken!

Denk je erover om mee te doen of heb je vragen?

Laat je contactgegevens en een bericht achter en ik neem contact met je op. Heb je alleen een (korte) vraag? Ook die kun je hier stellen.