“Debby en de Werkenergieanalyse is een mooie combi”

Jacqueline Scherpenzeel is al sinds 2005 zelfstandig loopbaancoach en talentontwikkelaar. Vanuit een achtergrond in de agrarische sector, besloot ze haar vleugels uit te slaan. Toen in de crisis van 2010 er volop werd bezuinigd, onder ander bij het UWV, op coaching en talentontwikkeling heeft ze zichzelf opnieuw uit moeten vinden. Jacqueline is in het werk van professor dr. Arnold B. Bakker gedoken en raakte geïnspireerd door zijn werk. Die inspiratie en interesse legde uiteindelijk de basis onder de Werkenergieanalyse®.

 

De Werkenergieanalyse®: Hoe zat het ook alweer?

De Werkenergieanalyse® is een wetenschappelijk onderbouwde vragenlijst met vragen over stressoren en energiebronnen in het werk, welbevinden (bevlogenheid, tevredenheid, burn-out) en betrokkenheid bij de organisatie. Debby zet hem graag in om een traject mee af te trappen, het helpt om een nulmeting te hebben en in kaart te brengen wie er in het team zitten en wie je als coach voor je hebt.

“De Werkenergieanalyse® is mijn kindje, ik werk er ook eigenlijk altijd zelf aan. Maar Debby vertrouw ik hem toe, want de ervaring heeft geleerd dat Debby met goede ideeën, scherpe feedback en de ervaring uit het veld de Werkenergieanalyse® sterker kan maken.”

Jacqueline Scherpenzeel

Het succes van de Werkenergieanalyse®

En de Werkenergieanalyse®? Die sloeg aan. Sinds 2013 gingen ook andere coaches ermee werken en dat was een spannend moment voor Jacqueline, want weten zij hem zo te gebruiken als hij bedoeld is?

De methode is sterk in zijn eenvoud. Maar, met alleen de analyse kom je er niet. De analyse is een startpunt van het traject, zoals gezegd een ‘meetpunt’. “Daarom is het ook zo belangrijk dat de Werkenergieanalyse niet opzichzelfstaand wordt ingezet.”, legt Jacqueline uit. “We vinden het belangrijk dat het totaalplaatje waarde vertegenwoordigd en kwalitatief hoog is. Dus analyse, inclusief het gesprek, maar ook daarna indien nodig het hele coachtraject. Daarop selecteren we dus ook wie het model mogen gebruiken.”

“Debby was de eerste teamcoach die met het model ging werken”

Debby was eigenlijk ook pas net zelfstandig: “Ik zat voor mijn vouwwagen in Zuid-Frankrijk en kon als kersvers zelfstandige de rust niet vinden. Zelf werd ik toen óók begeleid, door een businesscoach. Ik vertelde haar dat ik op zoek was naar een manier om snel en inzichtelijk een eerste analyse te kunnen maken. En daar wist mijn coach wel iemand voor.”

 

Die iemand was Jacqueline en die tool: dat was de Werkenergieanalyse®. “En zo ontmoette ik Debby daarna voor het eerst. Zoals dat wel vaker gaat bij afspreken: classic bij een ‘Van der Valk’ in de lobby.” “Jacqueline en haar Werkenergieanalyse® bleken goed bij mij te passen en dus ben ik hem ook gaan gebruiken.”, vult Debby aan. “Maar om hem in te zetten in mijn teamcoachingstrajecten, dat was even andere koek voor ons”.

 

Jacqueline en haar Werkenergieanalyse hadden nog niet eerder met een teamcoach te maken gehad: “Dat was opvallend inderdaad, eigenlijk voornamelijk individuele coaches maakten tot dusver gebruikt van de Werkenergieanalyse®. En teamcoaching is een vak op zich, waar op een andere manier naar analyse, problematiek en het coachingstraject moet worden gekeken.” “Dat klopt”, beaamt Debby. “Waar je als coach van een individu eendimensionaal bezig bent, moet ik als teamcoach ook kijken naar hoe dit individu zich verhoudt in het team en hoe het team zich verhoudt tot de organisatie én vice versa.”

“Samen met Debby heb ik de Werkenergieanalyse® doorontwikkeld voor teamcoaches”

“Door met Debby samen te werken leerde ik hoe we het model door teamcoaches in konden laten zetten. Inmiddels zijn we zover dat we vooraf een training geven om de analyse door te vertalen in een teamcoachrapportage. Daar moeten teamcoaches ook voor gecertificeerd zijn, om die rapportage te mogen gebruiken. Debby heeft bijgedragen aan de opzet van die training en geeft hem nog steeds.”

 

De training rondom teamcoachrapportages

Tweemaal per jaar wordt de training, specifiek gericht op het toepassen van teamrapportages uit de Werkenergieanalyse®, gegeven. Door Debby. “In die training leg ik uit hoe de coaches de transitie kunnen maken van een individuele analyse en plan, naar het grote plaatje: het teamplan. Teamleden maken de analyse altijd individueel. Maar in een teamproces is het belangrijk om uiteindelijk alle gegevens samen te laten komen.”

 

Jacqueline: “Samenwerken met Debby verloopt altijd prettig.”

“Met Debby is het fijn werken. Zoals ik al zei: ze geeft fijne feedback op het model en kan voor mij inzicht geven in wat er ‘in het veld’ speelt, als het gaat over problematiek op teamcoachniveau.”

 

Wat Jacqueline ook bijzonder vindt aan Debby: “Debby kan mensen in de kern zeggen wat er aan de hand is. En dat kan soms hard zijn of mensen voor het blok zetten. Maar ze doet dit altijd zónder iemand persoonlijk te raken. Het gaat altijd over de inhoud. En dat zie ik ook terug op de dagen dat ze training geeft. Zo bewaakt ze perfect de kwaliteit van mijn Werkenergieanalyse®.”

Meer weten?

Laten we dan snel afspreken om een plan van aanpak voor jouw zorgteam of instelling uit te werken. Bel mij op
06 83970475
of laat hier een berichtje achter.