Workshop: De werkdruk de baas

 

Wat als de werkdruk het kookpunt bereikt?

“Het team van afdeling de Lindeboom had lange tijd veel vacatures openstaan. De werkdruk was hoog en het plezier in het werk was ver te zoeken. Gelukkig zijn er sinds kort nieuwe collega’s gevonden. Het team keek uit naar hun komst want als de vacatures ingevuld zouden zijn zou alles beter worden. Helaas… Dat is dus niet het geval. Sterker nog: de werkdruk wordt alleen maar hoger, medewerkers worden ziek en dreigen langdurig uit te vallen.”

Het kan zo zijn dat er inderdaad een formatieprobleem ten grondslag ligt aan een hoge werkdruk, maar mijn ervaring leert dat dit vaak niet zo is. Aannames maken het probleem vaak groter dan het is, want komen de problemen wel écht door die niet vervulde vacatures? Daarom moeten we terug naar de basis.

 

Inhoud van de workshop

Tijdens workshop leer ik teamleden kritisch naar het functioneren van het team en hun eigen rol hierin te kijken. Wat gebeurt en nou precies en wat voor gedrag vertoon ik daar zelf in? Dat zijn de vragen die ik stel. We letten op de kwaliteiten van het individu en hoe die het best in het team gebruikt kunnen worden binnen het team. Door onder andere de Werkenergieanalyse te gebruiken, komen deze naar boven.

“Werkdruk is een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden. Ik help hierbij en geef inzicht in waarom de druk zo oploopt en maar blijft oplopen.”

Na afloop van de workshop

Heeft het team zicht op persoonlijke energie- en stressbronnen en is er een plan van aanpak gemaakt om met elkaar te komen tot een goede verdeling van de werkzaamheden. Medewerkers hebben zicht op de eigen én elkaars kwaliteiten.

 

Voor wie is deze workshop geschikt?

Deze workshop is er voor teams die vastlopen. Waar de werkdruk zo hoog op loopt, dat er niet fatsoenlijk meer gefunctioneerd kan worden. Maar, ook teams waar het dreigt mis te gaan kunnen met elkaar de workshop ondergaan.

Praktische info:

Aantal deelnemers
Minimaal 8

Duur van de training
• Individueel 2 uur invullen van de Werkenergieanalyse en het nabespreken hiervan
• 2 dagdelen training

Trainer
1 trainer/coach (vanaf 13 deelnemers 2 trainers)

Kosten
Op aanvraag

Voor wie is deze training?
Deze training is geschikt voor teams in de zorg waar de samenwerking onder druk staat.

Praktische informatie
Deze training kan zowel op locatie als binnen de eigen organisatie gegeven worden.
Tijdens de eerste trainingsdag is het eerste uur gereserveerd om een korte kick-off te doen waarbij de leidinggevende aanwezig is.
Aan het einde van de training heeft het team een plan van aanpak opgesteld wat zij presenteren aan de leidinggevende.

Meer weten?

Laten we dan snel afspreken om een plan van aanpak voor jouw zorgteam of instelling uit te werken. Bel mij op
06 83970475
of laat hier een berichtje achter.