Disbalans tussen werk en privé

Je leven in balans, genoeg focus om je werk goed te doen en in je vrije tijd de ruimte om het werk los te laten en te genieten van momenten voor jezelf én de batterij weer op te laden voor een nieuwe werkdag. Maar het kan zo zijn dat de balans verstoord is en dan heeft het één invloed op de ander. 

Neem jij je werk mee naar huis en kun je niet ontspannen, omdat je piekert over de beslommeringen op het werk? Dan lukt het je vast ook niet om de batterij weer op te laden voor een nieuwe werkdag. Je werk en privé leven is niet in balans. 

Over all ben ik van mening dat je problemen -waar dan ook, thuis of op het werk- onder ogen moet zien en ze op moet lossen, voor je door kan en vrij aan de slag kunt. Veelal bestaat mijn aanpak dus ook uit veel analyseren, vragen en dóórvragen. 

Je werk mee naar huis nemen

Je kunt het zien als een compliment aan je professionaliteit; het feit dat je altijd aan staat en met je werk bezig bent. Maar draagt het er echt aan bij dat jij je werk beter kunt doen? Of zorgt het er juist voor dat je de volgende dag minder uitgerust begint en moeite hebt om je concentratie te pakken of zelfs uitgeblusd thuis komt? Vaak stapelen de problemen zich dan op. Zodra je na het werk nog te veel in het hoofd bezig bent met (de al dan niet zorgen op) het werk, kom je niet tot rust. En die rust is juist zo nodig om te kunnen blijven presteren. 

 

Oorzaken

Vaak komt het natuurlijk niet zomaar dat jij je werk en privé te veel in elkaar laat overlopen. Misschien zijn de verantwoordelijkheden die je draagt op het werk, verantwoordelijkheden die eigenlijk niet bij je functie horen of zijn het er simpelweg te veel. We gaan samen op zoek naar de reden van de disbalans en kijken waarom jij je werk niet op het werk laat maar mee naar huis neemt.

Privé problemen op de werkvloer

Andersom kan het zo zijn dat je aan het werk gaat met (teveel) zorgen over thuis. Om je vol te concentreren op je taak, moet je de zorgen thuis een plekje kunnen geven. En komen de zorgen thuis misschien niet door problemen op het werk? Een hoge werkdruk, stress of gedoe in je team kunnen je humeur flink verstoren en kosten veel energie. Dat maakt dat je wellicht niet kunt ontspannen als je vrij bent en zorgt ervoor dat je vermoeid weer aan die nieuwe werkdag gaat beginnen. Een vicieuze cirkel waar je weer niet uitkomt. 

 

Oorzaken

Weer een beetje het verhaal de kip en het ei, want wat is nou eigenlijk het echte probleem? Is dat die hoge werkdruk of neemt de werkdruk toe omdat jij je privésituatie meeneemt? We onderzoeken de problemen en gaan daarvan dan verder. 

Veerkracht

Veerkrachtige mensen zijn instaat om leiding te geven aan de moeilijkste persoon op aarde: jezelf!

De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar veerkracht. Veerkracht bepaald hoe iemand zich een weg door het leven baant, hoe je weer overeind komt als je gevallen bent. 

Het is het de sleutel als het gaat om de manier waarop we met problemen op onze weg door het leven omgaan. De mate waarin iemand veerkrachtig is bepaald hoe hij of zij reageert op stressvolle situaties. Iemand met een lage veerkracht is eerder uit balans en minder in staat om de negatieve effecten van stress te vermijden. Mensen met een hoge veerkracht zijn langer in staat om met stress of tegenslagen om te gaan. Wat dan zeker niet betekent dat zij oneindig onder hoge stress hun werk kunnen doen. Ook bij deze mensen bestaat de kans dat op een dag de bekende druppel in de emmer valt.  

Waarom ik dit vertel is omdat het verband tussen veranderbereidheid van mensen en veerkracht naar mijn idee niet los van elkaar gezien kan worden. 

Whitepaper: 7 Tips om veerkrachtig te werken

Met deze 7 tips ben je instaat om leiding te geven aan de moeilijkste persoon op aarde: jezelf!